Να γιατί, δεν θα πάω την κόρη μου στα αιχμάλωτα ζώα της Αθήνας – Η “περίεργη” ιστορία του Αττικού Πάρκου

– Το 1,5 εκατ. ευρώ πρόστιμο που δεν πληρώθηκε ποτέ
– Οι εικόνες από τη μεταφορά των δελφινιών που προκαλούν ανατριχίλα

Αφορμή για αυτό το άρθρο (που αλίευσα από το διαδίκτυο), είναι η έντονη επιθυμία της 5χρονης κόρης μου, τη Κυριακή να πάμε στο Αττικό Πάρκο, αφού όπως μου υπενθύμισε, είναι η μέρα που γιορτάζουν τα ζώα. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για τα αιχμάλωτα αυτά ζώα; Παρακάτω, θα μάθετε όλη την αλήθεια και εγώ φυσικά, θα προτιμήσω να πάω την κόρη μου στο λούνα παρκ…

Δελφινάριο Αττικού ζωολογικού πάρκου – Ένα ταξίδι σε θολά νερά
Μάρτιος 2010: Τα πρώτα 4 ρινοδέλφινα από τη Μαύρη Θάλασσα (bottle-nosed dolphins — επιστημονική ονομασία Tursiops trucatus spp. ponticus) φτάνουν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, στα Σπάτα, από το Εθνικό Θαλάσσιο Μουσείο της Λιθουανίας (Lithuanian Sea Museum). Και αυτή είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που η Ελλάδα διατηρεί στο έδαφός της δελφίνια σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Κατά τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, διαπιστώθηκαν τα εξής:
1) Κατά την ενδοκοινοτική μεταφορά των δελφινιών, δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, και τα πιστοποιητικά που συνόδευαν τα δελφίνια δεν είχαν ισχύ.Οι εγκαταστάσεις του δελφιναρίου δεν είχαν ούτε πολεοδομική άδεια αλλά ούτε και άδεια λειτουργίας. Για τις πολεοδομικές παραβάσεις επιβάλλεται στην επιχείρηση του Αττικού Πάρκου πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Ιούνιος 2010: Η Διεύθυνση Δασών απευθύνει την 1η σύσταση προς την επιχείρηση για την παύση της λειτουργίας του δελφιναρίου, η οποία όμως πέφτει στο κενό, και το δελφινάριο συνεχίζει την λειτουργία του.
Ιούλιος 2010: Η Διεύθυνση Δασών απευθύνει 2η σύσταση για παύση της λειτουργίας του δελφινάριου, η οποία αγνοείται όπως και η πρώτη.

Σεπτέμβριος 2010: Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την παράνομη λειτουργία του δελφινάριου στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Οκτώβριος 2010: Οι παραστάσεις συνεχίζονται κανονικά, ενώ 7 επιπλέον δελφίνια καταφθάνουν από την Λιθουανία, για τα οποία διαπιστώνεται επίσης παράνομη διακίνηση με επίσης μη έγκυρα πιστοποιητικά. Ακολουθούν απόφαση κατάσχεσης και των 11 δελφινιών, και μηνύσεις από το Δασαρχείο. Οι παραστάσεις όμως συνεχίζονται και η επιχείρηση εξακολουθεί να εμφανίζει στο κοινό τα κατασχεμένα δελφίνια, ενώ η απόφαση της κατάσχεσης παραμένει στα χαρτιά.

Δεκέμβριος 2010: Η Δημοκρατική Αριστερά καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη συνεχιζόμενη λειτουργία του παράνομου δελφιναρίου. Τα υπουργεία απαντούν δηλώνοντας ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ. Συγκεκριμένα, η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: “Οι απαντήσεις που πήραμε είναι πραγματικά τραγελαφικές. Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά πως, σχετικά με την ανωτέρω ερώτηση, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το ΥΠΕΚΑ απαντά πως, σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στην ερώτηση, οι υπηρεσίες της οικείας τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αρμόδιες. Τέλος, το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφαίνεται πως, στην παραπάνω ερώτηση, αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπ. Εσωτερικών και Υπ. Περιβάλλοντος”. Έτσι λοιπόν… αναζητείται αρμόδιος, καθώς μια μεγάλη “περιπέτεια” αρχίζει, κι’ ένα ταξίδι ξεκκινάει σε θολά νερά.

Φεβρουάριος 2011 (17/02/011): Η ερώτηση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα “Προστασία των κητωδών από την αιχμαλωσία”: ακολουθείται από απάντηση του κ. Potočnik εξ ονόματος της Επιτροπής. Ακολουθεί 2η επιστολή στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του δελφινάριου.

Μάρτιος 2011: Οι Οικολόγοι Πράσινοι και 15 πολίτες, μεταξύ των οποίων και μέλη του Επιστημονικού Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”, καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κατά την οποία ζητούν την προσωρινή απαγόρευση των παραστάσεων.

Απρίλιος 2011: Η προσωρινή διακοπή των παραστάσεων αποφασίζεται. Το γεγονός της απαγόρευσης χαιρετίζει η Whale and Dolphin Conservation και ο ιδρυτής της οργάνωσης Oceanic Preservation Society, Ελληνοαμερικανός Λούι Ψυχογιός, σε μήνυμά του με τίτλο “Greece Stops Dolphin Shows“. Ακολουθεί δημοσίευμα του Γαλλικού Réseau Cétacés(Cetacean network). Εντωμεταξύ, το Αττικό Πάρκο συνεχίζει τις παραστάσεις για το κοινό, παρά την απαγόρευση, εκδίδοντας κανονικά εισιτήρια, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στα παρακάτω

Ιούνιος 2011: Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, βασιζόμενος στην μελέτη της WDC για τα κητώδη σε αιχμαλωσία, ζητά τον τερματισμό της αιχμαλωσίας δελφινιών για εμπορικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, παρουσιάζει την δραματική κατάσταση των δελφινιών στα Ευρωπαϊκά δελφινάρια, τεκμηριώνοντας ότι, με την της ύπαρξή τους και μόνο, παραβιάζονται 2 Eυρωπαϊκές οδηγίες και 2 Παγκόσμιες Συμφωνίες.

Ιούλιος 2011 (8/07/011): Η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων εκδικάζεται.

Σεπτέμβριος 2011: Το δικαστήριο δηλώνει “ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ” να αποφανθεί για τα ασφαλιστικά μέτρα και την συνέχεια των παραστάσεων! Πρωτοβουλία ανεξαρτήτων πολιτών ξεκινάει μια εκστρατεία ενημέρωσης για την αιχμαλωσία των κητωδών, σε συνεργασία με Ελληνικές και ξένες οργανώσεις.

Γιατί αυτή η ιστορία αποτελεί σκάνδαλο;
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ και εδώ και εδώ: http://on.fb.me/KESlRy

1) Η εισαγωγή των δελφινιών στην Ελλάδα έγινε κατά τρόπο παράνομο, όπως επίσης παράνομες είναι και οι κατασκευές του δελφιναρίου. Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο δικαστήριο, που έγινε τον Ιούλιο του 2011, δηλώνει “αναρμόδιο”. 2) Ο ισχυρισμός ότι τα δελφίνια γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία και είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς, δεν αληθεύει. Τρία από αυτά είναι άγρια και έχουν συλληφθεί από την Μαύρη Θάλασσα. Τα τρία αυτά άγρια δελφίνια είναι τα μόνα που κατάφεραν να επιζήσουν, από τα 10 που είχαν εισαχθεί στην Λιθουανία από τη Ρωσσία, κατά το διάστημα 1993 – 2000. 3) Για τις παράνομες κατασκευές, στην επιχείρηση έχει επιβληθεί πρόστιμο της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο δεν εξοφλήθηκε ποτέ. Οι εγκαταστάσεις του δελφιναρίου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν πήραν ποτέ νόμιμη άδεια.

Ιανουάριος 2012: Η Ελληνική Νομοθεσία (Ν. 4039/2012) απαγορεύει την χρησιμοποίηση όλων των ειδών ζώων σε θεάματα. Η Ελλάδα γίνεται έτσι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη (και 2η σε ολόκληρο τον κόσμο) χωρίς καθόλου ζώα σε τσίρκο. Η είδηση της απαγόρευσης κάνει το γύρο του κόσμου, κερδίζοντας επαίνους από τις πέντε ηπείρους. Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται. Εφαρμόζονται όμως;

Ιανουάριος 2013: Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), με επιστολή της προς τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, ζητά τη διακοπή των παραστάσεων και την επιβολή των αναλογούντων νόμιμων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς κάθε υπεύθυνο. Ακολουθεί η απάντηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, μετά από την οποία η ΠΦΠΟ επανέρχεται και ανταπαντά. Στην συνέχεια, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καταθέτει αίτημα στην Εισαγγελέα ζώων Αθηνών, κα Θεοδωροπούλου, για την άμεση διακοπή των παραστάσεων του Δελφιναρίου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, αλλά και την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ακολουθήστε μας στο FaceBook για διασκεδαστικά post και ενημερώσεις

25χρονη κοπέλα μεταμορφώθηκε σε αρσενικό ράπερ,σε 3 μόλις λεπτά… [video]
25χρονη κοπέλα μεταμορφώθηκε σε αρσενικό ράπερ,σε 3 μόλις λεπτά… [video]
3.5'     3668
Την αγάπη της για τον ράπερ Drake ήθελε να εκφράσει η μακιγιέζ Promise Tamang Phan και μετέτρεψε τον εαυτό της σ’αυτόν με ένα απλό μακιγιάζ! Η μελαχρινή κοπέλα με τα καστανά μαλλιά μέσα σε 3 λεπτά χρησιμοποιώντας τα καλλυντικά της έγινε ράπερ! Η κοπέλα δεν είναι επαγγελματίας μακιγιέζ και είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα και με πόσο απλές κινήσεις κατέληξε πράγματι να μοιάζει με άνδρα.
Ξέρετε ότι υπάρχει δέντρο που παράγει 40 διαφορετικά φρούτα.Ναι υπάρχει (VIDEO)
Ξέρετε ότι υπάρχει δέντρο που παράγει 40 διαφορετικά φρούτα.Ναι υπάρχει (VIDEO)
4.1'     3464
Αυτό το μαγεμένο δέντροκουβουλάει πάνω του ένα θαυμαστό μυστικό. Χρησιμοποιώντας μια αρχαία τεχνική που ονομάζεται “chip grafting”o καλλιτέχνης και καθηγητής του Πανεπιστημίου των Συρακουσών Sam Van Aken έχει καλλιεργήσει προσεκτικά τα δέντρα αυτά που μπορούν να φέρουν πάνω από 40 διαφορετικά είδη των πυρηνόκαρπων φρούτων, ποτ συμπεριλαμβάνουν ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και αμύγδαλα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τεράστια υπομονή: Κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, ο Van Aken συνθέτει κλαδιά με μπουμπούκια των διαφόρων ποικιλιών σε μια βάση που το έχει ονομάσει το δέντρο της εργασίας. Μέχρι την άνοιξη, το «Δέντρο των 40 φρούτων”βγάζει ροζ και μοβ άνθη. Το καλοκαίρι, το δέντρο αρχίζει να αποδίδει καρπούς όλων των ειδών. “Μέρος της ιδέας πίσω από το δέντρο των 40 Φρούτων ήταν να τα φυτέψουν σε περιοχές που οι άνθρωποι θα σκοντάφτουν πάνω τους,” δήλωσε ο Van Aken μιλώντας στο National Geographic στο βίντεο που ακολουθεί. “Και από τη στιγμή που συνέβη , θα αρχίσουν να αμφισβητούν« Γιατί τα φύλλα διαμορφώνονται διαφορετικά; »« Γιατί είναι διαφορετικά χρώματα; ”
Η χειρονομία αυτού του σκύλου στο μωρό είναι ότι πιο χαριτωμένο είδατε. (Βίντεο)
Η χειρονομία αυτού του σκύλου στο μωρό είναι ότι πιο χαριτωμένο είδατε. (Βίντεο)
32''     4002
Ο σκύλος είναι σίγουρα ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου! Αν έχετε ακόμα αμφιβολίες το παρακάτω βίντεο θα σας το αποδείξει. Ενώ το μικρό μωράκι κοιμάται ήρεμα στον καναπέ ο σκύλος το πλησιάζει και κάνει μια χαριτωμένη χειρονομία. Σαν μαμά προσπαθεί να το σκεπάσει με την μουσούδα του για να μην κρυώσει. Ότι πιο όμορφο είδαμε σήμερα.
63 Τέλεια συγχρονισμένες χορεύτριες που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό. (Βίντεο)
63 Τέλεια συγχρονισμένες χορεύτριες που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό. (Βίντεο)
5.9'     3004
Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε 63 κωφές χορεύτριες σε έναν τέλειο συγχρονισμένο χορό. Οι χορευτές είναι όλοι από την Κίνα και είναι μέλος στην Αναπηρική ομάδα Performinh Art Troupe και επειδή δεν μπορούν να ακούσουν την μουσική υπάρχουν έξι σκηνοθέτες για να τους βοηθούν με τις κινήσεις. Αν κάθεστε στο σωστό σημείο σο ακροατήριο θα μπορείτε να δείτε αποτελεσματικά την καταπληκτική οφθαλμαπάτη που δημιουργείται. Δείτε το εντυπωσιακό θέαμα.